Vad gör barnen online?

Avhannah

Vad gör barnen online?

Det har blivit allt vanligare att Polisen får in olika anmälningar där barn råkat illa ut eller betett sig illa online. Barnen behöver inte vara gamla alls för att hamna i problem. Som förälder är det alltså väldigt viktigt att hålla koll.

Håll koll på barnen

Även om man inte kan stå bakom ryggen på barnet och titta dygnet runt kan man hålla koll. I dag finns det filter man kan ställa in i datorn så barnet inte kan besöka vissa sidor, söka på olämpliga saker eller ladda ner filer. Man kan också stänga av möjligheten att chatta med andra barn om det behövs.

Sätt upp datortider

Om barnet sitter mycket vid datorn och man vill ha mer koll finns det program som gör att man som förälder kan begränsa spelande. Man ställer då in en viss tidsintervall som passar, och när barnet suttit klart den tiden kommer programmet att logga ut barnet och eventuellt stänga av datorn. Barnet kan sedan inte logga in på sitt konto på en viss tid.

Vad kan barn utsättas för?

Barn kan utsättas för allt möjligt. Vissa utsätts för mobbning, andra för sexuell trakasserier. Barn kan också bli skrämda av saker de ser online.

När är barnet gammalt nog att surfa på egen hand?

Ett barn är sällan moget nog att surfa på egen hand innan det fyller omkring 13 år. Men även då måste föräldern hålla koll. Det är först när barnet är 18 år gammalt det får ta allt ansvar på egen hand.

Om författaren

hannah administrator

Lämna ett svar