Stationär dator

Avhannah

Stationär dator

Den stationära datorn är en riktig klassiker. De finns fortfarande kvar i dag men modellerna har blivit fler och de krymper i storlek samtidigt som prestandan blir bättre. En stationär dator är dock inte alls lika flexibel som en bärbar sådan. Här tar vi upp lite mer kring stationära datorer.

Vad är en stationär dator?

Den stationära datorn behöver anslutas till ström för att drivas. Den kan alltså inte användas där elektricitet saknas. Den kommer också att stängas av omedelbart vid till exempel ett strömavbrott vilket gör att man kan förlora arbete man jobbat på. Datorn har ett chassi som rymmer fläktar, moderkort och alla de andra delar som skapar datorn. Till själva datorn behöver man också en skärm för att se vad som händer. För att styra datorn behövs ett tangentbord samt en datormus. Alla komponenter kopplas sedan ihop med kablar eller via bluetooth.

Fördelar med den stationära datorn

En fördel med den stationära datorn är att det i regel är lättare att byta ut delar i chassit. Behöver man ett större minne eller en större hårddisk kan man sätta in det. Med en bärbar dator går det oftast inte att byta ut något.

En annan fördel med den stationära datorn är att kraftiga datorer som klarar tyngre spel ofta är billigare än laptops. Det beror på att de mer krävande spelen behöver starkare hårdvara och den är dyrare att producera till laptops.

Tillbehör till den stationära datorn

Till stationära datorer finns det hur många olika tillbehör som helst att välja mellan. Man kan till exempel byta chassi, välja mellan olika skärmar, byta datormus eller växla mellan tangentbord med olika knappvarianter. Många typiska gamers som lever på sitt datorspelande komponerar ihop en setup med dator och tillbehör i matchande färger.

När passar en stationär dator bra?

En stationär dator fungerar bra för den som sitter på en plats och spelar eller arbetar. Den är också bra om man behöver kunna använda väldigt krävande spel eller program. Har man ett intresse av att byta ut delar i datorn, eller om man vill kunna anpassa saker och ting efter eget tycke är den stationära datorn också ett bra val, liksom om man behöver en lite större skärm. Både laptops och fördelar har sina för- och nackdelar men mycket ligger i hur pass flexibel man vill kunna vara.

Om författaren

hannah administrator

Lämna ett svar