IT-konsult i egen regi

Avhannah

IT-konsult i egen regi

Det är inte sällan som personer med kompetens inom data och IT väljer att sadla om efter några år i branschen. De satsar då på att jobba som IT-konsulter genom ett eget företag. IT-kompetens är något som är eftertraktat. Det talar för att du kan lyckas som egenföretagare i branschen. För att kunna starta upp ett eget företag behövs ett startkapital. Det finns möjlighet att låna pengar till ditt företag om du inte har kapital själv. Att låna pengar till företag är en extern finansieringsform som är vanlig att använda.

Jämför olika företagslån

När du ska låna pengar till ditt företag är det en bra idé att jämföra olika företagslån med varandra. Du ökar då chanserna att hitta ett lån med bra villkor. När du ska låna pengar till ditt företag ska du först kolla vilket låneutrymme du har. Det är sällan en bra idé att låna mer pengar än du har utrymme för. Hur mycket pengar du kan låna beror mycket på din affärsidé och riskerna med den. Ett företagslån kan tas av andra anledningar som exempelvis när kassaflödet snabbt behöver öka. Ett företagslån kan användas som investering eller för expansion. När du tar ett företagslån är det viktigt att du planerar för hur pengarna ska återbetalas.

Specialisera dig som IT-konsult

När finansieringen är klar är det dags att fokusera på att sälja dina tjänster. I början är det viktigt att du kan sälja dig och dina tjänster. Marknadsföring är också viktigt, speciellt i början. För att lyckas som företagare är självdisciplin, god organisationsförmåga och förmågan att arbeta självständigt viktiga egenskaper att ha. Som egenföretagare i IT-branschen behöver du kunna locka kunder till dig. För att lyckas få uppdrag är det en fördel om du blir bra i intervjusammanhang för att få nya kunder. Du behöver även ha kunskap kring avtal och kontrakt. Om du inte kan den biten kan du ta extern hjälp. IT-branschen är stor så det kan vara en god idé bestämma vilken typ av tjänster du ska sälja. Specialistkompetens är något som är ovanligare men eftertraktat.

Ta hand om dina kontakter

Som IT-konsult är det viktigt att ha en god kommunikationsförmåga, fungera bra i grupp och vara lättanpassad. Det är många företagsledningar som lägger en stor vikt vid dessa egenskaper. En annan sak som är viktigt är att vårda dina kontakter. Det är viktigt och användbart att ha bra referenser när du söker nya jobb.

Om författaren

hannah administrator

Lämna ett svar