Bra tips till företagsstarten i data- och IT-branschen

Avhannah

Bra tips till företagsstarten i data- och IT-branschen

Det är mycket att tänka på när det kommer till att starta företag. Du behöver planera och tänka på allt från företagsform till kontorsmaterial. För oavsett om du arbetar hemifrån eller från ett kontor så behöver du ha kontorsmaterial för att kunna jobba effektivt. Kontorsmaterial som är bra att alltid ha är exempelvis pennor, papper, gem, häftapparat, kuvert och mycket mer.

Välj nisch

Data- och IT-branschen blomstrar som aldrig förr. Det beror på att digitaliseringen går snabbt framåt och det finns i nuläget inga tecken på att den är på väg att avta. Det finns ett behov av kompetenta konsulter, helst med en spetskompetens. När du ska driva företag inom data- och IT-branschen är det viktigt att du bestämmer vilken inriktning du ska ha. Eftersom data och IT är ett stort område är det bättre att vara nischad på något speciellt än att kunna lite om mycket. Du kan exempelvis bygga upp din egen produkt eller jobba som konsult i egen regi.

Spetskompetens är en viktig tillgång

När du ska starta igång ditt företag behöver du förbereda dig. Det är just spetskompetensen som är din viktigaste tillgång när du ska driva eget företag. Utöver det behöver du ha en bra dator med de programvaror du behöver och en bra uppkoppling för att kunna arbeta. Startkostnaderna är relativt låga när det kommer till att starta ett data- och IT-företag.

Ekonomiska tips

Det är viktigt att komma ihåg att du inte har samma ekonomiska trygghet som när du är anställd. Därför är det bra i början att hålla nere kostnaderna och bygga upp en ekonomisk buffert där du kan ta pengar de månader där uppdragen är få. Det är även viktigt att tänka på pensionen. Du får ingen tjänstepension som egenföretagare. Det måste du själv ombesörja. Det är även viktigt att ha ett privat pensionssparande. När du är egenföretagare har du alla möjligheter att tjäna mycket pengar. Det finns ingen begränsning på uppsidan. Det kan även vara en bra idé att ha a-kassa och en sjukförsäkring.

Marknadsföring

När du har gjort alla grundläggande saker för att komma igång med företaget är det dags att hitta kunderna. I början är det viktigt att vara aktiv och söka upp sammanhang där du skulle kunna hitta kunder. Det är även bra att bygga upp en egen portfolio som du kan visa om någon vill se vad du kan. Det är en fördel att göra en marknadsföringsplan eftersom det gör marknadsföringen lättare och den är enklare att följa upp. I och med digitaliseringen finns det bra möjligheter att nå ut till rätt människor. Men för att synas gäller det att tänka till. Att nätverka och knyta kontakter är också bra för att hitta kunder.

Om författaren

hannah administrator

Lämna ett svar